קוליטים
סגנון חיים

אבחון קוליטיס

אבחון קוליטיס

קוליטיס מוכרת ברפואה בתור מחלת מעי דלקתית, IBD. על פי רוב פגיעתה של המחלה מרוכזת במעי הגס ויש המכנים אותה קוליטיס כיבית. בשורות הבאות נסביר על אבחון קוליטיס ונבהיר מה מאפיין אותה ואיך מזהים את התסמינים.

אבחון קוליטיס – בדיקה גופנית נדרשת

על פי רוב אבחון קוליטיס מתחיל בתלונות של החולה על בעיות במערכת העיכול. בין התסמינים המוכרים ביותר ניתן למנות כאבי בטן והתכווצות, שלשולים ויציאות רכות, לעיתים דימום. אצל חלק מהחולים מאובחנת ירידה במשקל, אנמיה, תחושה של עייפות גופנית קשה ולעיתים עלייה בחום. חלק ניכר מהתסמינים יכולים ללוות מחלות מעי אחרות וכן מחלות ווירליות או טפיליות. לכן, לצורך אבחון רפואי יש צורך בבדיקה גופנית, תשאול רפואי ולעיתים סקירות רפואיות נוספות לשלילת מצבים רפואיים אחרים.

לא קיימת הסכמה רפואית מלאה לגבי הגורמים למחלה. ישנם רופאים הסבורים כי המחלה עלולה לנבוע כתוצאה ממחלה אוטואימונית. יש הסבורים כי השילוב בין תסמונת המעי הרגיז ובין שימוש מוגבר באנטיביוטיקה או בתרופות אחרות, עלול לגרום למחלה. על מנת לשפר את האבחון של המחלה, הרופא עשוי להמליץ על בדיקת אנדוסקופיה. ישנה סברה שהידבקות במחלות חיידקים מסוימות שפוגעות המעי, עלולות לגרום לדלקת מעי כרונית מסוג זה.

האם האבחנה תמיד חד משמעית

מכיוון ששורת התסמינים עשויה להיות ארוכה ולרוב החולה סובל רק מחלק מהם, הטיפול צריך להיות אינדיבידואלי. כמו כן, לא תמיד תהיה הסכמה לגבי סוג המחלה שממנה סובל החולה. לדוגמא, חולה עשוי לקבל אבחון של תסמונת המעי הרגיז מרופא אחד, בעוד רופא אחר יהיה סבור כי המדובר על קוליטיס.

לא תמיד תהיה אבחנה חד משמעית, אפילו בהינתן בדיקות רפואיות חדישות כדוגמת קולונוסקופיה. בדיקה מסוג זה יכולה לאפשר בחינה של רירית המעי, מתוך מטרה לזהות תהליך דלקתי. אולם אצל חלק מהוחלים קולונוסקופיה עשויה להניב תוצאה שלילית, למרות שהמחלה קיימת (ולהפך). על כן, זו בדיקת עזר שלא מחליפה חוות דעת של רופא גסטרו. בדיקת דם עשויה להוסיף ממצאים נוספים, שיילקחו בחשבון לצורך חוות הדעת הרפואית ולצורך המלצות על טיפול לחולה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן